Intrebari frecvente

Intrebari frecvente

Faq COVID-19

Intrebari Frecvente

COVID-19 reprezinta o boală infecțioasă cauzată de un virus numit SARS-CoV-2 care a apărut pentru prima dată în China, în luna decembrie, 2019. La aproximativ 86% dintre toți indivizii infectați, infecția este ușoară până la asimptomatică. Cu toate acestea, în special la persoanele în vârstă cu boli preexistente, virusul poate duce la boli respiratorii severe sau chiar la pneumonie severă. Detectarea timpurie a SARS-CoV-2 este vitală pentru a oferi cea mai bună îngrijire posibilă pacienților și persoanelor de contact, prevenind răspândirea în continuare a acestui virus extrem de contagios.

• febră ridicată;
• respirație îngreunată;
• tuse uscată;
• slăbiciune / oboseală.
Unii pacienți mai pot prezenta: dureri de cap, congestie nazală, dureri în gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei ușoare, cu debut treptat.

Testul Real Time PCR este un test  bazat pe reacția în lanț a polimerazei cu transcripție inversă, folosit pentru detectarea calitativă a acidului nucleic din virusul SARS-CoV-2 în probele tractului respirator superior (tampoane nazo-faringiene), recoltate de la persoanele suspectate de COVID-19, care au fost în contact cu un pacient confirmat pozitiv pentru COVID-19. Rezultatele sunt utilizate pentru a identifica SARS-CoV-2 ARN, care este de obicei detectabil în probele nazo-faringiene, în timpul fazei acute a infecției.

Procesul de recoltare este simplu și durează aproximativ 5 minute. Se folosește un tampon pentru recoltare nazo-faringiană.

• nu consumati alimente sau lichide cu 3-4 ore inainte de procesul de recoltare;
• este permis doar consumul de apa pana la 30 minute inainte de efectuarea testului;
• nu utilizati decongestionante nazale in ziua recoltarii;
• nu fumati cu cel putin o ora inainte de recoltare.

Centrul de testare Stratonis Medical ofera testare in cele mai bune conditii, rezultatele le primiti pe e-mail in 12 ore pentru recoltari pana in ora 11:00 . Dupa ora 11:00 se elibereaza in 24 de ore

Rezultatul pozitiv pentru COVID-19 înseamnă că aveți în prezent virusul SARS-CoV-2 și că sunteți potențial infecțios pentru cei din jur.

1. “NEGATIV” – semnifica lipsa virusului ARN SARS-COV-2 in organism la momentul recoltarii;
2. “POZITIV” – inseamna ca s-a detectat in organism virusul ARN SARS-CoV-2;
3. Rezultatul “INCERT” poate aparea in una dintre urmatoarele situatii:
• In cazul in care se detecteaza prezenta tintei genice E, specifica coronavirusurilor comune (Sarbecovirusuri). In aceasta situatie, testul nu poate distinge intre o infectie cu un coronavirus comun si o infectie cu SARS-CoV-2;
• In cazul unei faze timpurii sau tarzii a infectiei cu SARS-CoV-2. Daca exista suspiciuni ale unei infectii recente, care a debutat ulterior recoltarii prezentei probe, se recomanda monitorizarea pacientului si repetarea recoltarii, respectandu-se reglementarile legale si metodologia in vigoare;
• Alte situatii particulare, care tin de fiecare proba in parte;
Nota: Pentru rezultatul incert se recomanda repetarea recoltarii peste cateva zile sau la recomandarea medicului.
Rezultatul ”incert” nu este specific unei metode incorecte de recoltare a probei.
Interpretarea rezultatelor se bazeaza pe ghidurile de interpretare revizuite, actualizate, de la momentul testarii, ale kitului de amplificare utilizat. Se recomanda interpretarea rezultatului in context clinic de catre un medic de specialitate.

Real Time PCR este cel mai precis test pentru detectarea infectiei cu virusul SARS-CoV-2.

Testul Real Time PCR va detecta infecția actuală cu COVID-19 dar nu va detecta o infecție din trecut. O infectie din trecut cu virusului SARS-COV-2 poate fi pusa in evidenta cu ajutorul testului pentru anticorpi  de tip igG